Välkommen till Stall Ryadal!

Historik Våra alpackor Gårdsbutik Dagbok

startsida


ÖPPETTIDER

Tisdag t. o. m. söndag kl 12-16, eller enligt överenskommelse.
0709-88 60 31


En av världens exklusivaste ulltyper kommer från alpackan. Den har en varmhållningsförmåga som är unik - 30 procent varmare än merinoull. Ullen är mycket lätt och mjuk, men ändå starkare än andra ullsorter. Den sticks inte som fårull och då den saknar lanolin, som finns i fårull, är den inte allergiframkallande. Brandrisken med alpackaull är minimal. Tidigare tillverkade man stoppningar till flygplansfåtöljer av denna ull.

Den breda färgskalan är en annan finess med alpackaullen. Från svartaste svart till vitaste vitt och alla nyanser där emellan, inklusive brunt i olika nyanser. Ullen är mycket lättare att spinna än fårull och behöver knappast kardas alls. Man kan naturligtvis även använda ullen till tovning.
Handvävda schalar, kuddar och tyger, handledsvärmare och accessoarer av 100 % alpacka.

Garn

Vi blandar aldrig ull från olika djur, utan ullen spinns individuellt från respektive alpacka.
Det går bra att gå ut i hagen och välja från vilket djur du vill köpa garn. Vi använder naturligtvis bara finullen från sadeln, som blir kvar efter mycket noggrann rensning, till våra garner.
Nu har vi även lite färgat alpackagarn. Efter spinningen färgas garnet för hand hemma på gården. Beroende på den hantverksmässiga hanteringen kan färgerna variera något från färgparti till färgparti. Vi använder Färgkrafts GOTS-godkända färgpulver.

All ylle mår bra av att vädras och det är att föredra framför att ständigt tvätta plagget.
Vill man ändå tvätta rekommenderar vi något ylletvättmedel med ph7.

Ull

Obehandlad                50 kr/hg, till spinning och tovning
Rensad och tvättad     90 kr/hg, till spinning och tovning

 


Stall Ryadal * Nytorps gård * Lövestad * 0709-88 60 31 * mejl
Copyright 2012-2020