Välkommen till Stall Ryadal!

Historik Våra alpackor Gårdsbutik Dagbok

startsida

Historiken runt alpackan

Alpackan tillhör kamelidfamiljen, däri ingår dromedaren, kamelen, laman, guanacon, vicunan och alpackan. Alpackan är en av den äldsta tamboskapen. Utgrävningar har visat att alpackan var domesticerad för 6000 år sedan.
Alpackans ull spelade en central roll för de gamla kulturerna i Sydamerika och de kungliga hoven mätte sina rikedomar i textilier. Alpackan hade också en religiös betydelse inom Inkakulturen och de som vallade alpackor hade hög social rang.
När de spanska konkvistadorerna invaderade Sydamerika slog de till spillo den bofasta befolkningens livsstil och förstörde den selektiva alpackaaveln. Man uppskattar att 90 procent av alpackahjordarna decimerades.
I mitten av 1800-talet återupptäcktes den fina kvaliteten av alpackaull av engelsmännen och en omvälvande utveckling har tagit fart under det sista århundradet.
Trots tidigare nästan totalutrotning, räknar man med att det fortfarande finns miljontals alpackor i Anderna. Numera finns alpackor i nästan alla länder och i Sverige finns det cirka 1500 djur.
En fullvuxen alpacka väger mellan 45 och 85 kilo och totalhöjden ungefär 1,5 m. Det finns två typer av alpacka, som har olika ulltyper. Huacayan - som har en tjock yvig ull - och Surin - som har långa hängande lockar.
Alpackan är ett djur som har social kompetens, stor integritet och ett fascinerande yttre.
Det är en lisa att umgås med dessa djur och känna hur lugnet infinner sig, efter en kanske stressig dag.


Stall Ryadal * Nytorps gård * Lövestad * 0709-88 60 31 * mejl
Copyright 2012-2020